fredag 1. januar 2010

Nytt år - Nye muligheter!

Vi begynner å bli voksne. Vennegjengen og jeg. Vi spiller fortsatt spill en sen fredagskveld, og vi holder fast på årelange tradisjoner fra en svunnen barndom, men vi begynner å bli voksne. Når temaet ved middagsbordet på nyttårsaften er en mors selvmordforsøk, når nyttårsforsettet er å kutte ned på antidepressivaen. Det er ikke bare fjas og tull lenger. Vi begynner å bli voksne og vi må ta ansvar for våre egne handlinger.

2010 hadde en koselig og intim start. Noen få gamle, gode venner man kan snakke med alt om og som respekterer seg selv og hverandre kombinert med en glitrende himmel, stjerneskudd og forventninger for et nytt år er utvilsomt en god kombinasjon.

Bildet er fra en tidligere nyttårsaften for mange år siden. Samme gjengen, men ikke helt de samme folka. Også var vi litt mindre.

Litt mimring blir det. Litt sladring og skvaldring om felles bekjente og frafalne fordums venner som ikke helt har forstått at vi blir eldre. Som holder et grepa tak i det som var og ikke kommer seg videre. Noen ganger må man tørre å ta steget videre, selvom det betyr at vi mister fotfestet en liten stund og famler litt i mørket.

Vi gror opp nå. Vi former vår egen skjebne, og også de rundt oss. Det er på tide å speide etter den vi vil være, søke etter et ideal. Vi kan ikke være perfekte, men vi kan gjøre så godt vi kan.

Dette ønsker jeg å bli bedre å i 2010 og kommende år:
 • Ikke dømme andre. Jeg vet nemlig ikke alt, og våre grunner til å være de vi er er så komplekse og sammensatte at man som utenforstående ikke kan vite noe om hvorfor eller hvordan eller hva noen andre er. Mange av oss sliter med å finne ut av dette om seg selv - hvordan kan vi forvente å forstå noen andre bedre?
 • Ikke la andre dømme meg, eller la andres dom påvirke meg. Jeg er den jeg er, og ikke det andre definerer meg som. Om noen som ikke kjenner meg tenker eller mener eller sier noe om meg, betyr ikke det at jeg er det de tror jeg er. Å ikke bli likt er ingen grunn til å føle seg mindreverdig.
 • Ikke forstille meg. La andre se meg, og ikke den jeg tror de ønsker å se, eller den som er lettere å ha med å gjøre. Jeg er meg. Hvis det er for mye eller for lite for noen er det helt greit. Man kan ikke bli likt av alle.
 • Akseptere meg selv og mine egne behov. Mennesker er ikke laget etter en mal, og vi er forskjellige. Vi har alle forskjellige grunnlag for å reagere på det vi møter. Å reagere annerledes enn noen andre er ikke feil. Det er greit å være rar.
 • Våge å drømme. Og å følge drømmen. Hvis du virkelig ønsker deg noe, vil hele universet arbeide for at ønsket ditt skal bli oppfylt, sier Coelho, og kanskje er det sant. Men størsteparten må man likevel gjøre selv.
Forsetter vil jeg ikke kalle det. Det er en retning jeg vil prøve å følge. Kanskje finner jeg en gullgruve ved enden av veien, kanskje kommer jeg bare noen meter fordi jeg har valgt en retning som er full av fjell og hindringer. Men hvis man går og går og reiser seg igjen hver gang man går på trynet, så kommer man lenger enn det man er. Uansett hvor sakte det går.

Rent praktisk i 2010 ønsker jeg, og vil jobbe mot:
 • Å bli en bedre rytter.
 • Å redusere mengden antidep. Det er på tide nå, og jeg er lei av å alltid være nummen og distansert og delvis amøbe. Jeg har det bedre med meg selv nå, og føler at nummenheten medisinen gir meg heller hindrer enn fremmer bedring. Men det må gå sakte og gradvis. Etter fem og et halvt år føles de som en del av den jeg er, og jeg må lære å kjenne meg selv igjen.
 • Komme inn på Dyrepleiestudiet på NVH.
 • Klare å overleve økonomisk i Oslo hvis jeg kommer inn på studiet, med hest og ikke minst fortsatt utvikling innen ridning. Med andre ord få en jobb og trylle frem tid til å gå på den.
 • Ikke brekke noen kroppsdeler, operere noe eller få alvorlige hjernerystelser (eller andre skader/sykdommer noe særlig utover forkjølelse og slikt). Det tar så mye tid.
 • Klare å studere og være del av et studentmiljø. Hvis jeg kommer inn, that is.
Og hvis jeg vinner i lotto eller noe slikt along the way, klager jeg ikke akkurat. Det hadde gjort alt så mye enklere...


Hva ønsker du å oppnå i det nye året? Er du fornøyd med det foregående?

5 kommentarer:

 1. Godt Nyttår Stine!
  Synes du hadde noen knakende gode forsetter! (selv om du ikke vil kalle de det) De 6 øverste er noe jeg og må jobbe med og det er godt å se at det ikke er alene om disse tankene.

  Overleve i Oslo med hest er dyrt, men det går når en er innstilt på det! Jobber selv med budsjettet mitt nå for at alt skal gå opp når jeg mulig snart skaffer hest :D

  Lykke til med alle forsettene og videre ut i det nye året :)

  SvarSlett
 2. For et utrolig fint innlegg, Stine. Nå ble jeg rørt - tidene forandrer seg uten tvil, men vi holder sammen som de vi er, og ikke de vi var. And i Love it.

  SKRIV MER! :D Jeg følger bloggen, og veien din til å bli bloggdronning :P Håper du kommer til Oslo!

  SvarSlett
 3. føler meg mer wulffish allerede. thank you, thank you. :P trykk litt på reklamene også hvis du har mye tid til overs, så tror jeg det er meningen at de skal gi meg penger. :P

  jepp, Siri, det skal nok gå på et vis! må bare finne meg et gatehjørne å bo på eller noe sånt. evnt dele stallplasss med Mahjiino. eller en jobb, da. det hadde også funket. :P

  SvarSlett
 4. KOM TIL OSLO! JA! JA! Så fin blogg:) I like it.

  SvarSlett
 5. det er opp til norges veterinærhøyskole. :| :P

  SvarSlett

Tilpasset søk